Napravi Sam Logo

Osnovni alati potrebni za održavanje i popravak u kući

Kategorije

27.05.2007
Cijelo vrijeme mog pisanja govorim o poslovima koje sami možemo napravit. Za sve te poslove potreban je alat, strojevi i pribor
Vlasnicima kuće gotovo je nezamislivo i nemoguće održavat kuću i okućnicu bez strojeva, alata i pribora, Ovdje ću opisati najosnovnije strojeve i alate koje bi svaki vlasnik kuće trebao imati u svojoj kućnoj radionici.
 Ovo su osnovni alati za obradu željeza:
ELEKTRIČNA BUŠILICA
Električna bušilica je stroj ili alat za rad sa drvom ili metalom koji je danas dostupan gotovo svakom kućanstvu, jer je po cijeni i zadovoljavajućoj kvaliteti pristupačan svakom džepu.
Naravno, za profesionalnu uporabu tu su alati koji su skupi, i nisu podobni za amaterske zahtjeve, što po cijeni a i vrijeme kojim se njima služimo
Obično su to bušilice snage do 500 W i sa regulacijom broja okretaja, te sa funkcijom ČEKIĆA za bušenje betona.
Te bušilice imaju prihvat svrdla do 15 mm i potpuno zadovoljavaju povremenim potrebama domaćinstva.
U njihovu steznu glavu mogu se dodati i ostali pribor za bušenje rupa u drvu, metalu, plastici. te posebni nastavci za pravljenje velikih rupa u drvu, nastavci za čišćenje željeznih površina od htđe, mješači za boju, lakove i mase za gletanje i razna ljepila.
Postoje i udarne čekić-bušilice popularno zvane "HILTI" iako opet ovdje ne navodim brand. Jednostavno, velike i jake bušilice za beton se naziovaju Hilti, htjeli to mi ili ne.Te bušilice imaju spiralna svrdla za beton i takozvane SDS stezne glave, te rade na pneumatskom udarnom principu. U njihov osnovni pribor spadaju svrdla za bušenje betona i udarna dlijeta ili "štemajzli". Nadam se da čitatelji neće zamjeriti moju čestu uporabu tuđica, ali široke mase čitatelja najbolje će ovako shvatiti o kakvim je alatima i priboru riječ.
 
ELEKTRIČNA BRUSILICA
 je alat kojima se pomoću brusnih ploča bruse metalni dijelovi, a pomoću reznih ploča reže metal, plastika i drugi predmeti. U radu sa električnim brusilicama treba biti naročito oprezan, jer se rezna ploča vrti velikom brzinom, pa se svaka nepažnja ili nemar može osvetiti ozbiljnom povredom.
Poluga kojom se brusilica stavlja u pogon zaštićena je protiv nehotičnog uključivanja, i obično ima 2 stupnja uključenja. Za rad sa električnom brusilicom OBAVEZNA je zaštitna ploča koja spriječava da se slučajno ne dodirne rukom rotirajuća ploča. Brusilica se OBAVEZNO drži sa 2 ruke i to jedna ruka na rukohvatu sa prekidačem a druga za pomoćnu ručku.
SAVJET:
Nikada nemojte brusiti ili rezati neki materijal ako na sebi imate radnu kutu, kombinezon sa dugim remenicama ili ako neki dijelovi odjeće vise. Takovi dijelovi se vrlo lako omotaju oko ploče, a tada je nesreća neizbježna. Obavezno štititi oči i lice, najbolje pomoću vizira koji štiti cijelo lice i vrat.
Kako kod brušenja ili rezanja metala pršte iskre ili sitne metalne čestice koje su zapravo užareno željezo, moramo imati zaštitne rukavice, kapu i zaštitnu pregaču. Pregača i rukavice najbolje da su od deblje kože, Materijali od sintetike pregorijevaju u udaranju iskri u njih..
I brusilice mogu imati dodatke za razne alate kojima se brusi, lakira, struže, čak i montira mala pumpa za vodu.
 APARAT ZA ELEKTROLUČNO ZAVARIVANJE
 Tim aparatom mogu se zavarivati metali pomoću elektroda. Mogu se variti željezo, čelik, Lijevano željezo (gus), aluminij, rostfei. Ovisno od metala, uporabljaju se različite vrste elektroda za zavarivanje. Princip zavarivanja elektro lučnim zavarivanjem je slijedeći:
Transformator velike snage, voltaže oko 50 - 70 V, ima na sekundarnom namotu debelu traku koja može podnijeti struju i do 250 A. U momentu spajanja elektrode sa masom, zapravo se na transformatoru stvara kratki spoj u sekundarnom namotu, oslobađa temperatura oko 1300 oC, koja topi metal koji želimo zavariti, Elektroda služi kao druga komponenta koja se također topi i spaja metal sa žicom iz elektrode.
 
APARAT ZA AUTOGENO ZAVARIVANJE
 
Služi za zavarivanje cijevi, limova, tanjih predmeta, tamo gdje elektrolučno zavarivanje nije pogodno ili nije moguće. Taj aparat se sastoji od 2 čelične boce u kojima je pod velikim pritiskom u jednoj kisik a u drugoj plin acetilen. Acetilen je plin koji je eksplozivan i kod paljenja razvija visoki temperaturu. Kisik koji se dovodi iz druge boce, miješa se sa acetilenom i ta smjesa je idealno gorivo koje rastapa metal i omogućuje zavarivanje, Postoje tvrdo zavarivanje, tvrdo lemljenje i meko lemljenje.