Napravi Sam Logo

Pitka voda iz cisterne „Stroj za pranje kiše“

Kategorije

13.07.2007
 

Mnogi stanovnici priobalja, i vikendaši, još danas muku muče zbog vode za piće. Tamo gdje nema vodovoda, jedini je izlaz kišnica.    

 

 

Kako se kišnica najčešće skuplja sa krova, često je krov prljav od taložene prašine, lišća i ostalih nečistoća. Kako tu vodu ne bi sakupljali u cisterni, trebamo je prije ulaza u cisternu pročistiti mehaničkim putem.

Kao pročistač možemo koristiti stari odbačeni bubanj od stroja za pranje rublja. Njegove rupice i nehrđajuće tijelo odlično će poslužiti kao filtar za mehaničko pročišćavanje vode

U betonirani kanal malo veći od obujma bubnja stavimo bubanj koji smo napunili do ¾ sitnim kamenom (kulirom za pločnike). Vrh bubnja koji je širi od dovodne cijevi, najbolja alkaten presjeka 110 mm ( za odvod kanalizacije) uronimo do 1/3 u bubanj. Širinu cijevi zatvorimo izrezanim komadom lima, najbolje pocinčanog ili još bolje nehrđajućeg, te istim izrezanim komadom gume začepimo vrh da u njega ne ulaze mehaničke nečistoće. Poklopac šahta sa bubnjem zatvorimo također da ne ulaze nečistoća. Dno šahta ima ispust opet za promjer 110 te odvod iz njega u spremnik za kišnicu.

Voda dobivena na taj način bit će pogodna za piće.