Napravi Sam Logo

Polaganje podnih obloga

Kategorije

30.05.2007
Podne obloge su površine koje su najviše izložene trošenju
Podne obloge uglavnom se mogu podijeliti na 3 osnovne skupine:
 
Parket
Pod pojmom parket podrazumijevamo  gotove drvene elemente koji se slažu na razlićite načine u smislu da su izrađeni tako da imaju utore koji ulaze jedni u druge, kako bi bili što čvršći, i ujedno lijepog i funkcionalnog izgleda. Najčešći oblik posatavljanja parketa je tzv. "riblja kost", što znači da se redovi postavljaju pod kutem od 90 stupnjeva, unakrsno, jedan do drugoga.
Najčešće vrste parketa su hrast, jasen, bukva a postoje i oni od egzotičnih vrsta drveta kao npr. mahagonij, ebanovina, merbau.
Ti su parketi lijepe tamno crvene sve do gotovo crveno crne boje, izrazite čvrstoće i tekstura. Mnogostruko su skuplji od bjelogoričnih vrsta parketa.
Podloga za parket mora biti potpuno suha i ravna. Preporuča se ispod parketa postaviti tanka folija od spužve koja spriječava škripanje parketa. Uz rubove zida ostavlja se razmak oko 2 - 3 cm i u taj utor postavlja se tanka žičana opruga koja ne dozvoljava da se drvo priliko širenja ne izdigne.
Naime, drvo ma koliko bilo suho s vremenom ipak "radi". Utor između parketa i zida se pokriva kutnim letvicama koje se zabijaju tankim čavlićima u parket.
Parket se nako postavljanja brusi strojem za brušenje parketa, a nakon toga se lakira 2 komponentnim lakom u 3 namaza.
Između pojedinih premaza mora proći najmanje 10 sati. Nakon svakog premaza, parket se brusi brusnim papirom br. 200 kako bi se iz laka izvukle sitne neravnine koje su se stvorile pri sušenju.
 
Laminati
 
Pod pojmom laminati podrazumijeva se sintetički materijal u obliku ploča, koji se postavlja na pod.
Obično su to ploče debljine oko 7 mm, širine do 20 cm a dužine do 2 m. Postoje laminati koji se međusobno u spojnim utorima lijepe, i oni koji se sastavljaju bez ljepljenja.
Ispod laminata postavlja se tanka spužvasta folija koja spriječava pomicanje i škripanje ploča.
Te ploče se uglavnom spajaju jedna do druge uzdužno, a rezove i završetke nastojimo postaviti tako da su pokriveni letvicama uz zidove gdje gotovo da i nisu vidljivi.Postoji više vrsta laminata, uglavnom imitacije bjelogorice.
Trajnost laminata je u mnogome manja od parketa, zato je i upola jeftiniji.
 
Daske (brodski pod)
Brodski pod su specijalno izrađene daske od crnogorice, prbližno dimenzija 400x75x22 mm sa izrađenim utorima koje se spajaju jedna do druge i međusobno na par mjesata zabiju sitnim čavlićima u utore kako bi bili nevidljivi, Utori uz zidove završavaju se na isti način kao i kod parketa, samo im netreba stavljati oprugu jer ako je crnogorica suha, ona se neće širiti.
Površina je glatka te se može lakirati bezbojnim lakom ili nijansirati vodenim močilima (bajcom), na način koji ću opisati u slijedećem poglavlju u finiširanju drvenih površina.