Napravi Sam Logo

Postavljanje keramike na podove i zidove

Kategorije

20.05.2007
Keramičke pločice su danas gotovo najčešći podovi i zidovi u našim sanitarnim prostorima.
Kad je pod gotov, postavljen estrih, postavljeni eventualni razni cjevovodi u podu, prelazimo na izvođenje keramike. Keramičkih pločica ima danas na stotine oblika, uzoraka, boja i kvaliteta. Nastojat ćemo izabrati najkvalitetniju keramiku, jer sa keramičkim pločicama u klasi može biti dosta zamki (vidi poglavlje Trikovi i savjeti o jeftinim keramičkim pločicama).
Keramika se postavlja najčešće na ljepilo za keramiku, rjeđe na cementnu glazuru, iako ljudi imaju o svakom načinu postave prednosti i nedostatke. Prednosti ljepila su brže, lakše i čistije postavljanje, dok je nedostatak izravnanja neravnina na podu ili zidu. Međutim ako smo o tome vodili računa i unaprijed znali čime ćemo oblagati pod, onda svakako treba uzeti polaganje na ljepilo.
Postoje keramičke pločice za unutarnje i vanjske površine. Za vanjske površine su pločice otporne na vremenske uvjete, kemikalije i djelovanje UV zraka. Obično su za 20% skuplje od pločica za unutarnje radove.
Pločice se prije polaganja stavljaju u posudu s vodom kako bi se bolje primile na ljepilo. Ljepilo se usipa u posudu s vodom i miješa ručno ili električnim dodacima za bušilicu, ili pak specijalnim strojem za miješanje ljepila. Kada masa više nema grudica, ona mora izgledati kao fino tijesto. Od alata za polaganje keramike moramo imati rezač pločica, nazubljenu lopaticu, libelu, letve za niveliranje, distančne križiće spužvu, gumenu gladilicu i špagu za postavljanje prvog reda.
Nakon postavljanja pločica one moraju mirovati najmanje 24 sata, tj, ne smije ih se dirati i hodati po njima. Kad su se pločice osušile, između njih moramo izvesti ispunu odnosno "fugiranje". To se izvodi fugirnom masom koja se u ispune između njih nanosi gumiranom gladilicom. Masa se rasporedi širom površine i utrlja gladilicom među pločice. Potom se briše spužvom ili krpom, najprije grubo, onda sve čišće, tako da nakon fugiranja mora ostati potpuno čista površina. Ne smije se ostavljati masa za fugiranje jer se ona skrutne i neda se naknadno očistiti.