Napravi Sam Logo

Pregrijavanje motora na ljetnim vrućinama

Kategorije

06.08.2007
 

Ljeto je u punom zamahu, sjećamo se nedavnih tropskih vrućina kad je termometar pokazivao i preko 40 C u hladu. Bezbrižni, sa klimom u unutrašnjosti automobila, baš nas briga što je vani vruće…

Ali…zar je zaista tako?. E..nije..motoru je prekipjelo, on ne može više izdržati.

 

Današnje moderno doba tehnologije, elektronike i robotike ipak nije uspjelo potpuno riješiti vozačke brige što se tiče pregrijavanja motora.

U normalnim radnim uvjetima i vanjskoj temperaturi, radna temperatura motora je oko 92 C. Međutim, ako se vani temperatura digla na 38 ili 40 C, motoru postaje vruće, on drži, bori se, ali odjednom popušta. Sustav za hlađenje radi na principu kruženja rashladne tekućine kroz sustav cijevi, hladnjaka, pumpe za vodu i bloka motora.

Zagrijanu vodu pumpa tjera cijevima u hladnjak, koji ima sitne ćelije kroz koje u vožnji cirkulira zrak, ohlađuje tekućinu i natrag je tjera u blok motora.

Međutim, kada je brzina manja, kad su zastoji na cesti češći, u pomoć priskače pomoćni ventilator koji usisava vrući zrak iz hladnjaka.

Neki noviji i skuplji automobili imaju indikator uključenog ventilatora u kabini. Ja sam ga napravio vlastoručno i on mi svjetlosnim i blagim zvučnim signalom daje na znanje da on radi.

Osim toga, vozač treba svako malo baciti oko na instrument tablu, i njene indikatore.

Za vrijeme vožnje na instrument tabli NE SMIJE GORJETI NI JEDNO CRVENO KONTROLNO SVJETLO. Neki vozači to zanemaruju, a..to je bezazlena sitnica, ja znam da imam dosta ulja, da je sustav za hlađenje dobar, da je akumulator OK. Međutim, takovo ignoriranje crvenih lampica može vas koštati velikih novaca.

 

Ukoliko primijetite da se kazaljka temperature naglo popela iznad položaja na kojem se uvijek nalazi, HITNO GLEDAJTE GDJE ĆETE STATI. Nema mjesta panici jer panika može samo otežati stvar.

Ukoliko još ne gori lampica za pregrijavanje, svakako stanite, otvorite poklopac i pustite još 2 minute da motor radi.

NI ZA ŽIVU GLAVU NE OTVARAJTE ČEP NA POKLOPCU MOTORA. Nakon par minuta uzmite ručnik, ili bilo kakav komad deblje tkanine, omotajte oko ruke i pažljivo, odvrnite čep na poklopcu hladnjaka. Vodite računa da je temperatura u sustavu oko 100 i više stupnjeva a pritisak nekoliko bara.. Kada se tlak u sustavu i van izjednači, možete skinuti poklopac hladnjaka.

Vjerojatno je dio vode ispario, pa će biti potrebno naliti ispareni dio.

To ne smijete nalijevati hladnu vodu jer bi mogao stradati blok motora. Ukoliko baš nemate druge, nalijevajte polako, oko 1 dcl pa pričekajte minutu, opet toliko pa do vrha..

Kad tekućina bude do vrha, pokrenite motor da pumpa protjera tekućinu po sustavu, nivo vode će pasti, pa nalijte do vrha. Tek kad sustav bude pun, tekućina više neće padati.To znači da je sustav opet pun.

Možete nastaviti vožnju ali nemojte pretjeravati, bolje da se vozite 50 km pa da malo odmorite nego da pretjerujete pa da imate veliki trošak

 

Želim vam sretnu i sigurnu vožnju.