Napravi Sam Logo

Punjači olovnih automobilskih akumulatora

Kategorije

15.05.2007
Svaka garaža trebala bi biti opremljena osnovnim alatima i strojevima za održavanje automobila
Ukoliko je naš akumulator iz bilo kojeg razloga ispražnjen, treba ga što prije napunit. Danas na tržištu postoje razni tipovi punjača auto akumulatora, pa ću opisati najjednostavniji, do potpuno automatski tip punjača. Što je punjač auto-akumulatora. Punjač je uređaj koji određenim naponom i strujom puni ispražnjeni akumulator.
sastoji se od ovih osnovnih dijelova:
 
Transformator- uređaj koji je primarnim namotajem priključen na mrežu 22oV  izmjeničnog napona, a  na sekundarnom dijelu ima obično napon 15-17 V. Taj napon se pomoću dioda ispravlja na istosmjerni napon koji je potreban za punjenje akumulatora. Pošto je pad napona na diodi 0,7 V ukoliko imammo punovalno ispravljanje dakle sa 4 diode, pad napona je 2,8V. Takoje nakon ispravljanja putom dioda, napon na klemama punjača oko 13 - 14 V.  Ovdje ću opisati i pojmove kao što su napon i struja.
Napon je veličina koja se iskazuje u Voltima i on može biti istosmjeran (DC napon) ili izmjenični (AC napon). Kažemo da je napon gradske mreže 230 V izmjenično. Snaga kojom se vrši neka radnja,  kao npr vrtnja električne bušilice, grijanje grijača u električnom štednjaku ili bojleru, te snaga kojom se puni auto akumulator. Snaga se izražava u Watima (W) pa tako kažemo da je naš štednjak snage 2000 W ili 2 KW (1 Kw = 1000 W). Za izračun snage nekog stroja moramo imati bar 2 veličine, napon i Struju. Pa je tako prema OHMOVOM zakonu  I = V/P ili struja = Napon/Snaga,
Ako je naš punjač akumulatora Snage P=70 W a napon punjenja je 13 V, proizlazi da je Struja punjenja  oko 5,5 A (Ampera). U pravilu, auto-akumulator se puni sa 1/10 snage akumulatora. Tako ako je akumulator od 100  Ah (amper sati) struja punjenja bio trebala biti 10 A kroz 24 sata. Međutim rijetko ćemo naći baš takav punjač. Akumulator se može puniti i manjom strujom ali će punjenje duže trajati. Uglavnom, za duži vijek akumulatora poželjno je punjenje manjom amperažom. Priliko punjenja akumulatora u ćelijama se razvija toplina, pa je potrebno skinuti čepove OPREZ!! kod punjenja se razvijaju plinovi koji mogu biti eksplozivni, pa se punjenje treba odvijati u provjetrenoj prostoriji. Kako se akumulator puni, porastom napona, pada struja punjenja. Pošto neznamo kako će dugo punjenje trajati moramo provjeravati proces jer se nakon punjenja oko 14,5 V počinju ćelije grijati i elektrolit počinje ključati, Ukoliko zaboravimo na punjenje doći će do uništenja akumulatora. Zbog toga je poželjno imati automatski punjač koji komparira napone pa se automatski uključuje i kod završetka punjenja isključuje.
Ukoliko netko od čitatelja želi, stavit ću shemu automatike kod punjenja akumulatora. Molim postavite zahtjev sa Vašom E-mail adresom.
Ukoliko posjedujemo trafo koji na sekundarnoj strani daje viši napon od potrebnog, ima izlaza na jednostavan način. Pošto je punjenje automobilskog alumulatora najkvalitetnije pulsirajućim naponom (50Hz), nije poželjno poslije greza ili dioda stavljati elektrolitski kondenzator. On bi doduše napon nakon ispravljanja podigao otprilike 25 %, ali taj napon neće biti najbolji za akumulator. Ukoliko imamo napon na sekundaru (poslije ispravljanja na DC napon npr 20 ili više V. u primar
transformatora , možemo staviti popularni DIMMER, odnosno smanjenje AC napona pomoću trijaka.
Takav uređaj možemo sagraditi uz trošak manji od 25 Kn. Evo slike sheme kako to napraviti. Regulacijom napona primara transformatora, dobit ćemo tčan napon sekundara koji nam je potreban (idealan 16 V).