Napravi Sam Logo

Radijator ne grije, voda se prelijeva, šumi i puckeće

Kategorije

04.05.2007
 
Peć ili bojler od centralnog radi punom parom a radijator ne grije.

Ukoliko primijetimo da je radijator u tijeku grijanja neučinkovit, odnosno ne isijava toplinu, u njemu se nalazi zrak. Gdje i kako ga istjerati?
 
Ukoliko u radijatoru čujemo "pretakanje" vode , pucketanje ili šum, a radijator grije samo dijagonalno, postupit ćemo na slijedeći način.
 
Ne isključivati ventil za toplu vodu, samo ugasiti cirkulacionu pumpu.
Ukoliko imamo na gornjem dijelu radijatora odzračni ventil, ključem ili odvijačem polako ga odvrnemo, samo toliko da se rukom može odvrnuti. Ispod ventila postavimo čašu od jogurta i polako odvrtnemo ventil. OPREZ!!!!!!! iz ventila će poteći najprije VRUĆ zrak a potom VRUĆA voda. Držimo toliko dugo dok se čuje šum zraka i vode, i dok mlaz vode koja istječe ne bude bez mjehurića, dakle kontinuirani mlaz.
Ventil rukom zatvorimo. Na peći ili bojleru napunimo vodu iz sistema vodovoda na predviđeni pritisak koji je kod HLADNE vode 1,5 Bara. Ponovno na radijatoru odvrnemo pipac za odzračivanje i provjerimo da nema zraka. Napunimo peć na rečeni pritisak, ključem pritegnemo odzračnik, uključimo cirkulacionu pumpu, te pričekamo2 min. Radijator će opet grijati punom snagom.