Napravi Sam Logo

Sadnja i njega ruža

Kategorije

05.06.2007
Ruže su kraljice cvjetnjaka
Ruže su jedna od najstarijih poznatih vrsta cvijeća koje se uzgajaju gotovo na svim kontinentima i dijelovima svijeta.
To su višegodišnja raskorijenjena stabla na kojima u proljeće izbijaju izboji na čijim vrhovima se stvara pup. Postoje ruže niskog rasta i visokog, tzv penjačice. Postoje bezbroj oblika i boja cvjetova, raznih mirisa i trajnosti.
Ruže se nabavljaju u obliku korijena sadnica koji se sade u dobro rastresitu zemlju, pognojenu i usitnjenu.
Iskopa se rupa koja mora biti za 50 % dublja od dužine korijena, odnosno dio gdje je ruža kalemljena. Kalemljeno mjesto mora biti ispod razine zemlje.
 
najbolje je ruže saditi najesen prije smrzavanja tla, obično krajem listopada. naravno to ne vrijedi za područja koja ne zahvaća jaka zima i gdje nema smrzavice.
Razmak između sadnica može se odrediti proizvoljno, ali neka ne bude gušći od 50 cm.
 
Ruže ne traže previše vode, ali ako je period sušan, dobro je korijen zalijati jednom na tjedan.
 
U proljeće kad krene period vegetacije ruže će najprije potjerati u grančice na kojima će se uskoro pojaviti listići. Na vrhu grane formirat će se pupovi iz kojih će izniknuti cvijet.
Ruže prve godine netreba obrezivati dok se ne stvore i formiraju oblici krošnje koje ćemo kasnije obrezivati.
 
U dijelu zemlje koji su izloženi smrzavicama i snijegu, poslije sezone cvjetanja, mladice ćemo odrezati, kako ih snijeg nebi polomio. Grmove možemo također pokriti slamom ili suhom travom sve do proljeća kad to treba ukloniti.
S godinama će se stablo formirati kao pravo deblo na kojem će rasti grane. Često iz korijena na kojem su kalemljene mladice izrasta izboj koji su obično viši od grma, i imaju drugačiji oblik. Iz toga izboja neće izrasti cvijetna grana pa ga treba ukloniti.
 
Ružine grmove napadaju lisne uši. One obično nemaju većih posljedica po stablo, ali ih je ružno vidjeti, pa ih treba insekticidom ukloniti.
 Ruže penjačice su posebna vrsta koje se penju po armaturama, zidovima. kolcima. Unaprijed je potrebno planirati mjesto gdje ćemo posaditi grm, jer on vrlo brzo izrasta, pa se kroz par godina može protegnuti i do 10 m dužine.
Ta vrsta ruža traži minimum poslova, osim obrezivanja i vezanja uz noseću armaturu.
 
Ne preporuča se penjanje ruža po zidu, jer se zid oštećuje i poprima tamnu boju od tanina iz stabla biljke.
 
Ruže penjačice cvatu cijelu sezonu od ožujka do studenog.
 
Imaju intenzivno mirisne i guste cvjetove i dolaze u više boja.