Napravi Sam Logo

Sadnja i uzgoj kiwija

Kategorije

16.07.2007
 

Kiwi(aktinidija), najskuplje je voće na svijetu, međutim njegov uzgoj nije previše kompliciran.

 

Kiwi je voće porijeklom iz južne Azije, a u Kini je više od 2000 godina poznat kao ljekovito voće.Danas se najviše uzgaja na Novom Zelandu koji je i najveći svjetski proizvođač.

Kivi se po uzgoju i sadnji može usporediti s vinovom lozom.Višegodišnja je listopadna biljka sa listovima u obliku srca. Plod je okrugao, sa dlačicama, zelene unutrašnjosti sa crnim žilicama i sitnim košticama.

Ugodnog je kiselkastog okusa.

Kažu da je kiwi vitaminska bomba. Sadrži najviše C vitamina od svih poznatih vrsta voća. U 100 g ploda ima oko 300 mg C vitamina, što je gotovo 30 % od sadržaja. Također sadrži oko 180 mg A vitamina, vitamina B1 i B2. Sadrži gotovo 10 % šećera, te kalcija, željeza, magnezija, te fosfora. Od kiwija se prave gotovo sve vrste pripravaka, od vina, kolača, jogurta, sladoleda, sokovi i ostali pripravci.

Najvažniji faktori za uspješan uzgoj kiwija su toplina, vlaga, tlo i vjetar.

Kiwi je jednospolna biljka, te se za uzgoj mora sa ženskim sadnicama posaditi i muške.

Na 5 ženskih, sadi se 1 muška stabljika.

Sadi se u podneblju sa mnogo vlage i topline. Ipak, može u fazi mirovanja podnijeti i – 20 stupnjeva C. Najveći problem su proljetni mrazovi kad počne faza vegetacije. Tada i najmanji mraz može uništiti cjelogodišnji rod. Visoke temperature ljeti bez vlage isto uništava urod.

Kiwi se sadi u duboka drenažna tla, koja lako primaju korijenje .Tlo treba imati relativno malu količinu vapna.

Na tržištu postoji više vrsta kiwija, tako postoje Abbott, Monty, Bruno, Alison, Hayward od ženskih sorti, te Matua, Tumori, KlonM1 i KlonM2. od muških sadnica.

Tlo se za sadnju priprema kao kod sadnje loznih cijepova. Tlo opskrbiti sa mineralnim gnojivima NPK 5:20:30. Može se saditi u cijelom, vegetativnom periodu. Ugaziti oko stabljike, te obilno zaliti.

Zalijevati 10 dana svakodnevno, nakon toga, 2 puta tjedno.

U sušnom i vrućem periodu, stabljike zaliti 2 puta tjedno.

Kad stablo naraste oko 1 metar, može se formirati na žicu ili slobodno uz kolac, dakle kao i u vinogradu.