Napravi Sam Logo

Sam svoj majstor - izrada tokarskog stroja od motora SPR

Kategorije

02.11.2007
Tokarski strojevi za obradu drva za amatere u prodaji su za oko 700Kn.
Međutim, na otpadu i raznim divljim odlagalištima toliko je veš mašina, koje u 90 % slučaja imaju ispravan motor.
Cijena izrade tokarilice za drvo u vašoj režiji neće preći 100 Kn.
Motor od stroja za pranje rublja poznat je kao asinkroni motor sa 2 funkcije.
Jedan neovisan namot u statoru stroja je za pranje a drugi za centrifugiranje.
Ovaj stroj je idealan za izradu tokarilice za vaše amaterske potrebe.
Ja sam ga napravio, i već duže vrijeme služi kao stroj za tokarenje, i radi izvanredno.
 
Za izradu tokarskog stroja opisat ću postupak i materijal za kompletnu izradu.
Osnovno osim motora morate imati vodilicu po kojoj će kliziti šiljak za učvršćivanje predmeta za tokarenje. Da bi ovo realizirali, trebate imati prijatelja kovinotokara koji će vam napraviti ono što sami nemožete.
Remenicu stroja treba skinuti sa osovine i umjesto nje istokariti nastavak koji će se staviti umjesto remenice.
Na čeoni dio motora gdje se nalazi osovina remenice staviti zaštitu protiv prašine i sitnijih dijelova koja bi ulazila u prostor motora, jer isti mogu začepiti prostor između rotora i namotaja. (vidi detalj na slici).
Na drugoj strani nastavka bit će navoj koji će se ušarafiti u glavu neke stare bušilice za drvo ili metal. Ta glava je stezna koja može prihvatiti svrdlo ili bilo koji predmet sličnog oblika.
Okretni šiljak kiji će okretati predmet koji tokarite bit će napravljen od navojnog vijka m 8 dužine oko 40 mm. Vijku ćete odrezati glavu i taj dio ide u steznu glavu bušilice koja je u našem slučaju nasađena na osovinu motora. Drugi kraj vijka izbrusimo u oštar šiljak.
Na vijak navijemo leptir maticu m 8 kojoj izbrusimo krilca tako da su ona u obliku špice. Šiljak vijka neka bude izbačen oko 5 mm izvan šiljaka leptir matice.
Leptir matice zavarimo za vijak da se ne okreće.
Tokarski stroj vam može poslužiti i kao izvrsna brusilica tako da izvadite trorogi šiljak iz stezne glave i umjesto njega stavite nastavak za brušenje. To će na slici izgledati ovako:
 
Taj dodatak za brušenje sam izradio na slijedeći način: Istokario sam okrugli valjak promjera 6 cm duljine oko 10 cm. Na valjak sam iskrojio točno širinu i dužinu brusnog papira.
Brusni papir neka bude na platnu jer bi se običan brzo izderao.
Površinu valjka sam namazao ljepilom UHU (ili neko univerzalno ljepilo), isto tako i papir.
Nakon 5 minuta sušenja, nalijepio sam papir na valjak, pazeći da se spojna mjesta točno poklapaju jedno do drugoga. U protivnom bi se pri brzini rubovi mogli pokidati.
Nakon što se papir izdere, zamijenimo ga novim.
Navedeini dodatak omogućava savršeno brušenje jer predmet koji brusite leži na osloncu za noževe kad tokarimo drvo.
 
Pomični šiljak za drugi kraj predmeta koji tokarimo mora biti pomičan. Ja sam to riješio sa 2 komada pocinčanih cijevi, jedna od 1 " druga od 3/4 " koja idu tijesno jedna u drugu. Te cijevi klize jedna u drugoj i tako omogućavaju pokretnom šiljku da se izvlači i uvlači, a nemože ispasti.
Ja sam pomični šiljak istokario i uglavio ga u kuglični ležaj tako da se okreće slobodno u ležaju.
Pomični šiljak, ležaj i klizni dio sam ušarafio u jednu cjelinu koja se pomiče po cijevi, i napravio tako da se sve može uglaviti većim vijkom kako bi se mogao stegnuti dok se tokari.
Oslonac za noževe za tokarenje sam napravio iz drva te se može pomicati ovisno od duljine i debljine komada za tokarenje.
Debljina komada za tokarenje ovisi i o brzini kojom se motor stavlja u pogon. Deblji i veći komadi tokare se manjom brzinom. Izbor brzine i način rada stroja opisao sam u poglavlju "Elektronika i elektrotehnika - što se može napraviti od stroja za pranje rublja"
Kondenzatore , preklopnike , osigurač te zaštitu od prenapona stavio sam u kutiju koju sam prišarafio na zid.
 
 
Pošto su svi mortori strojeva za pranje rublja više manje univerzalni, ukoliko su oni sa 5 izvoda žica, na kućištu motora sam napravio šemu spajanja za razne namjene: