Napravi Sam Logo

Sam svoj majstor - kako sam napravio električnu gitaru

Kategorije

30.11.2007
U ranijim temama sam pisao o samoizradi električne gitare. Kako sam počeo prije par mjeseci, danas sam konačno izradio prvu koja zaista funkcioniira. I to besprijekorno.
Prije nekoliko mjeseci sam se dao u izradu električne gitare. Pošto ja gitaru sviram već preko 30 godina, onako amaterski, za svoju dušu, u društvu, na veselicama i sličnim prilikama, posjet glazbenim forumima natjerao me da se prihvatim izrade prve gitare. Da, prve. Ta prva, druga, treća....i neznam koja po redu završile su kao ogrijevni materijal. Nije lako. Pročitao sam cjelokupni StewMacov site koji opisuje step by step izrade gitare. Po savjetu iskusnih graditelja sa foruma kojeg sam onako iz prikrajka promatrao što pišu, sakupljao sam dragocjene savjete, iskustva, hvala im, naročito mastorima kao što su Kifla, YoYoGak, Rudek, Leslie i ini koji su majstori svog zanata. Ti dečki su zaista super, imaju živaca početnicima davati savjete. Hvala im.
Naravno, ova imena nisu prava, to su nadimci koji krase majstore gitara.
Neka se ne ljute ostali mnogobrojni čija sam dragocjena znanja upijao, a nisam ih ovdje naveo.
 
Pošto od prije imam alat za obradu drva, krenuo sam u nabavku materijala.
Na sreću, po savjetu starih meštara za gitare nisam se odmah dao u izradu od pravog drva.. e da sam to napravio, bio bi odavno bankrotirao. Naime, za izradu gitara treba posebno drvo, koje ću kasnije opisati. Prvo tijelo gitare bilo je izrezano iz jelove daske, međutim nisam još onda imao template (predložak) po kojemu sam kasnije nacrtao oblik tijela i vrata. Kad sam to sastavio, hm...bilo je to smiješna gitara, koju sam odmah razrezao na kružnoj pili.
 
Dobio sam od majstora sa foruma crtež tijela u mjerilu 1 : 1, napravio iz šperploče predložak, prema njemu izrezao dasku ovaj puta iz bukovine, tek tako da se priviknem na tvrdo drvo. Oblik je bio u redu, međutim kad sam ubodnom pilom to izrezao, pila je bila kvalitete one iz velikih trgovačkih centara da ih ne reklamiram. Ukratko, pila je s gornje strane pilila ok, ali s donje je podrezivala ustranu, tako da je ispiljeni komad daske lijepo izgorio u peći.
 
Tek nabavkom tračne pile (banzeka) i instrukcije kod majstoa stolara, naučio sam kako se pili daska da ispadne ravnomjerna. Tijelo sam ovaj puta izrezao iz jasena kojeg sam nabavio kod jednog parketara. Oblik je bio dobar ali je debljina tijela bila 2 cm...
Da znate kako jasen lijepo gori u peći, milina jedna.
Tek nakon nabavke jaseenove daske debljine 45 mm, pažljivo sam izrezao oblik tijela. Sve sam lijepo izbrusio, pofarbao i izrezao potrebne rupe na tijelu.
Ali...drvo nije bilo dobro sušeno i moja daska se izvitoperila ko veslo.
Već sam je držao u ruci da je spalim u peći, ali mi je jedan forumaš rekao da je oblik u redu, neka je prepilim uzduž na pola, te isblanjam i pomoću utora i pera spojim u jedan komad.
Stolar mi je izrezao lastin rep spoj, stisnuo u "šrafcinge" i držao slijepljeno 24 sata.
Tako je konačno ispalo tijelo gitare kako sam ga ja zamislio.
Finiširanje gitare odnosno tijela je poseban problem. Dvoumio sam se kojim postupkom da finiširam. Opet sam malo pratio forum i saznao da se gitara može lakirati i politirati.
 
Odlučio sam se politirati šelakom o čemu sam pisao u temi "Male tajne starih majstora"
Dakle, tijelo nakon sati i sati šmirglanja, brušenja, bajcanja, politure u 6 ruku, ispao je kao na slici  ispod. Nisam skroz zadovoljan, jer je moglo ispast i bolje, međutim slijedeća će sigurno biti bolja.
Dijelove za gitaru sam dobio od prijatelja koji je imao jednog starog akustičnog Gibsona, koji je po stanju u kojem sam ga dobio prošao I, II i domovinski rat. Skinuo sam magnete koji su odlični, bridge (konjić), elektroniku, potenciometre i tunning (mašinice).
Kupio sam žice i trzalicu.
Vrat koji sam izradio prošao je 6 izmjena. Netrebam govoriti da su svi koje sam napravio završili kao promašeni primjerci. Njih za razlikuz od dasaka za tijelo nisam bacio.
Uglavnom vratove sam radio za početak iz bukovine dok nisam stekao iskustvo.
Ovaj vrat koji je sad na gitari je palisander, fingerboard (prstopolje) je javor. truss rod (šipka)je home made. savršeno funkcionira.Pragove sam kupio na metre pa izrezao.
 
Dakle, iz svega toga ispala je ova gitara koju vidite na ove 4 slike. Savršeno je intonirana dakle barre cord na 12 polju zvuči točno po električnom tunning mjeraču.
U izradi je druga gitara oblika GIBSON, sa malim izmjenama.
Kad bude gotova, dat ću je na slike i opisati postupak.
Ako netko želi krenuti u tu avanturu, a potpuni je početnik, treba mu par tona volje, živaca, puna pluća i nos prašine, prašnjavih odijela, ali ako je tvrde namjere neće odustati..kao ja naprimjer.
Puno uspjeha sa vašom prvom gitarom.!