Napravi Sam Logo

Sam svoj majstor - popravak kamenog zida

Kategorije

19.10.2007
Kameni zidovi obično se nalaze u priobalju i na otocima, međutim ima ih dosta i u unutrašnjosti.
Kamene zidove možemo podijeliti na 2 osnovne skupine:
 
- suhozid je oblik zida koji je napravljen tako da se kamenje slaže u pravilnom obliku širine i visine, ali bez uporabe vezivnih sredstava, dakle kamen se veže s kamenom pomoću oblika. Za to treba imati dovoljno iskustva i kamena, međutim može se naučiti i svatko može napraviti svoj suhozid.
 
Stariji oblici zidova te vrste u Dalmaciji, Istri, otocima i zaleđu obale, stari su stotinama godina i služili su uglavnom u obrambene svrhe, a manje u estetske ili ukrasne.
 
Ti zidovi su se zbog vremena dosta istrošili, ali još i više zbog ljudske "potrebe" da se iz tog kamena nešto izgradi. Dakle dosta ima devastiranih zidova.
 
Ukoliko želimo obnoviti ili popraviti suhozid, ako je oštećen a ima dovoljno kamena, nastala oštećenja ili manjkavosti nožemo popraviti sami.
 
To ćemo napraviti tako da u mjesta gdje kamen nedostaje stavimo sličan kamen. Ukoliko je suhozid porušen, izlaz je u rušenju i ponovnom sastavljanju zida.
Način rješavanja moramo procijeniti sami.
 
 - Kameni zid sa vezivnim sredstvima je zid koji je zidan od kamena uz dodatak žbuke kojim je učvršćen  jedan za drugi. Ukoliko je zid oštećen, ili puknut te porušen, možemo ga obnoviti slično kao i suhozid, samo za spajanje moramo uporabiti cement mort u omjeru 4 : 1 (4 dijelova sitnog pijeska i 1 dio cementa).
Zamiješamo mort tako da bude kompaktan, dakle elestičan, ne mekan. Kad ga zahvatimo žlicom nesmije se raspasti i iskliznuti sa žlice. Pukotine ili mjesta gdje fali kamen očistimo od stare žbuke te umetnemo kamen koji fali.
Ispune (fuge) ispunimo žbukom. Ukoliko je rupa velika, unutrašnjost možemo ispuniti sitnim komadima kamena ili cigle, tako da se to poslije umetanja komada kamena ne vidi. Tako ćemo uporabiti krhotine kamena a manje će trebati kamena za vanjski dio zida.