Napravi Sam Logo

SHII TAKE iz kućnog uzgoja – str 2

Kategorije

10.06.2007
 

 

SHII TAKE, gljiva porijeklom iz Dalekog Istoka, danas prodire sve više na ostale kontinente.

Prikazat ću kako na drvenom otpadu uzgojiti ovu rijetku ali vrlo cijenjenu i korisnu gljivu.

Uzgoj nije kompliciran, ali zahtijeva neke uvjete kojih se treba držati..

Za uzgoj treba nabaviti metalni lonac zapremine oko 40 do 60 litara.

Kao supstrat, poslužit će nam drveni sitni otpad, piljevina, strugotina od blanjalice, mrežaste vreće za krumpir, vrećice za namirnice u koje pospremamo meso u hladnjak, te micelij (sjeme) gljive SHII TAKE.

 

Supstrat pripremamo na slijedeći način.

Strugotine, piljevinu i sitni drveni otpad, po mogućnosti svjež i nezaražen plijesnima i gljivicama, stavimo u mrežaste vreće, zavežemo i stavimo u metalni lonac na vatru, naravno, lonac mora biti dopunjen vodom nakon uranjanja vreće u njega.

Kuhanje je potrebno zbog uništavanja gljivica i ostalih mikroorganizama.

Masu kuhati oko 1 – 1,5 sati. Izvaditi iz lonca vreću, objesiti da se ocijedi i osuši. ispod 30 oC. Masu izvaditi iz vreće i stavite u plastično korito sa izbušenim rupicama. Počinjemo sa inokulacijom (cijepljenjem micelijem)

Na masu oko 5 kg dođe oko 1 lit micelija.(Cca 250 g), Masu razdijeliti u PVC vrećice od cca 2 kg zapremine, te vrećice izbušiti iglom da se ocijedi suvišna voda.

Cijeli postupak obavljati u higijenskim uvjetima (gumene rukavice, maska za lice)

Vrećice objesiti u mračni prostor na temperaturi 20 – 25 oC. Uz određenu vlažnost zraka, micelij će prorastati od 20 – 30 dana.

Kad je supstrat potpuno pobijelio, skinite vrećicu . Supstrat tada izgleda kao stupić sa sitnim resicama i korjenčićima. Stupiće potopite u hladnu vodu na 10 – 12 sati, Stupić izvaditi i staviti u prostoriju za plodonošenje (fruktifikaciju). Idealna temperatura za plodonošenje je 17 oC. Gljive će se pojaviti nakon 5 do 10 dana ovisno o temperaturi i vlažnosti. U prostoriji je potrebno malo svjetla, ali je potrebna velika vlaga. Stupiće povremeno vlažiti maglicom vode. Nakon svakog vala dozrijevanja, a to je oko 15 dana, stupiće opet potopiti u vodu, te ponoviti proces. Prinos po 1 stupiću od cca 500 g, iznosi 200 – 300 g u prvom valu, a svaki naredni val se smanjuje za oko 10%. Nakon 3 do 4 mjeseca stupići se bacaju, i postupak sa novom inokulacijom se ponavlja.

SHII TAKE konzumirajte na način koji vam nabolje odgovara.

Dobar tek!