Napravi Sam Logo

Sigurnost u radu pri kućnim i ostalim poslovima

Kategorije

29.01.2008
 
Pri svakom poslu postoji opasnost da se ozlijedimo, napravimo nehotičnu štetu ili zbog nepažnje oštetimo stvari ili sami sebe
 
Da se to ne dogodi ili da takve događaje smanjimo na najmanju mjeru, potrebno je koristite sredstva za zaštitu od povreda, sredstva za zaštitu zdravlja i sredstva za lakši rad.
 
Korištenjem sredstava za zaštitu pri radu omogućit ćemo ne samo sigurniji i lakši rad već i spriječiti ozljede i spriječavanje ostalih neugodnih situacija.
Ovdje ću opisati neka pomagala kod svakodnevnih radova u kući i oko kuće.
 
 - ispitivač električnih vodova u zidovima, nije za amaterske potrebe, međutim ako imamo priliku posuditi od osoba koje se time bave, prištedit ćemo si neugodnost da buišilicom "nađemo" električni ili vodovodni vod u zidu.
Naime, tim oređajem možemo detektirati prisitnost metala u zidu n a dubini i do 10 cm (5 cm sa jeftinijim detektorima).
Bušenjem zida bušilicom i nailaskom na električni vod je vrlo nezgodna situacija, međutim vodovodne instalacije su još neugodnije ako ih probušimo svrdlom.
 
 - zaštitnici za oči (zaštitne naočale) nisu samo praktični zaštitni dio, već mogu i ozbiljno zaštiti oči od sitnih čestica prilikom brušenja drva, metala, zidova, pogotovo je OBAVEZNO ukoliko vršimo elektrolučno zavarivanje, jer bljesak koji se javlja prilkom zavarivanja nije samo bljesak već i infracrveno zračenje koje uništava vid i pričinjava vrlo bolne reakcije.
 
- zaštita ruku, (zaštitne rukavice) obavezan su predmet ako se radi sa abrazivnim, kemijskim ili drugim opasnim materijalima, te u slućaju ako se koristi materijal ili alat koji može oštetiti ruke ili tijelo.
 
- zaštita za sluh, kad radimo sa alatima ili strojevima koji proizvode veliku buku. Prema nekim zahtjevima, svaki stroj koji proizvodi buku veću od 55 dB mora imati zaštitna sredstva (zaštitu za uši)
Za usporedbu samo, usisavač stvara buku od 40 - 80 dB
 
- zaštita za usta i nos. Prilkom brušenja drva ili metala, razvija se sitna prašina koja iritira i oštećuje sluznicu nosa i usta.
Naročito je nezgodna sitna drvena prašina (nije opasna ali je neugodna ) koja se uvlači u sluznicu nosa.
 
- Zaštitna odjeća i zaštitne cipele. Zaštitna odjeća od specijalnih materijala koji su nezapaljivi, koji ne propuštaju zračenja ( samo kod osoba koje se bavi radiološkim poslovima i istraživanjima).
Zaštitne cipele sa čeličnim vrhovima služe protiv oštećenja stopala, naročito prstiju. Najčešće se rabe na gradilištima.u rudnicima, te na vrlo teškim poslovima.