Napravi Sam Logo

Što se može napraviti sa ručnim električnim alatima?

Kategorije

05.08.2007
 

Ukoliko imate nešto ručnog i ručnog električnog alata, sa malo truda, novaca i vremena možete napraviti mnogo stvari potrebnih za domaćinstvo. Istovremeno možete nešto prodati kao suvenir ili kućnu potrepštinu. No, krenimo iz početka.

 
Sve ovo što ćete vidjeti na slikam i u opisu napravljeno je od suhe bukovine. Bukovo drvo debljine 40 mm, širine 25 do 35 cm, a dužine prema želji, nabavio sam u pilani. Napominjem da je sve drvo koje sam jedva dovezao u karavanu koštalo samo 150 Kn.

 

 

 

Važno je da je drvo suho, odnosno prisilno sušeno u sušarama na cca 12% vlage. U protivnom će se drvo izvitoperiti, na što je bukva posebno sklona.

Daske koje ste kupili treba smjestiti na prozračno mjesto i po mogućnosti u hladovinu. Ukoliko nije pod krovom, treba mu napraviti zaštitu od kiše. Ukoliko ste drvo ostavili na kiši, nakon sušenja će daske ispucati i izvitoperiti se

 

Bukovina se odlično pili, blanja, buši a pogotovo se lijepo tokari i gloda glodalicom.

 
Piliti treba kružnom pilom (cirkularom) sa vidina pilom što manjih zubaca.
 
 
 
Pila mora biti dobro naoštrena. Tupa pila će cjepkati drvo a možete se i ozlijediti. Dasku najprije izblanjajte sa obje strane, jer ćete kasnije manje komade teško izblanjati.
 
 
Debljinu predmeta odredite prema debljini dasaka, a kod kupovine morate  imati na umu debljinu, odnosno što ćete iz toga raditi.
 

Ja sam po profesiji ekonomista i drvo mi je bilo oduvijek velika ljubav, Zapravo, miris drveta dok se obrađuje me uvijek činilo sretnim

 

Eto, krenite i vi u avanturu obrade drva, u početku ćete mnogo toga pokvariti baciti u peć, ali nitko se nije učen rodio.

Potrebna je volja, a onda će sve stihijski doći na svoje mjesto.

 

Ovdje ću opisati neke proizvode koje sam izradio prošlog proljeća i ovog ljeta.

Opisat ću i pojedine alate koje sam koristio