Napravi Sam Logo

Strojevi za obradu vrta-kosilice

Kategorije

13.05.2007
 
Ručni alat samo je pripomć električnim i motornim alatima
 
U današnje vrijeme nemožemo ni zamisliti rad u vrtu, voćnjaku ili vinogradu bez strojeva koji nam olakšavaju i ubrzavaju posao.
Najvažniji strojevi u vrtu uglavnom su kosilice, kopačice, prskalice te usitnjivači granja i korova.
Kosilice dijelimo u 2 skupine: motorne na kotačima rotirajuće te trimer kosilice.
Kosilice sa rotirajućim noževima mogu biti samohodne, velike sa sjedalom za vozača, električne, te ručne koje treba gurati.
Velike samohodne kosilice kojima upravlja vozač, služe za velike površine, parkove, nogometne i golf terene.
Rjeđe se upotrebljavaju u privatnim vrtovima .
Električne kosilice su jeftine, ali imaju nedostatak što trebaju biti stalno priključene na napon, što onemogućuje komforan posao košenja te opasnost od odsijecanja kabla te električnog udara.
Samohodne gurajuće kosilice imaju uređaj koi uključuju pogon na 2 kotača i tako olakšavaju guranje po travnjaku. Obične motorne kosilice treba gurati ispred sebe.
Princip kosilica sa rotirajućim noževima je slijedeći:
Motor kosilice obično je od 2 - 5 KW, a mogu biti četverotaktnog ili dvotaktnog motora.
Dvotaktne su gotovo potpuno istisnute zbog zagađivanja okoline ispušnim plinovima
Okretaji motora se prenose na radilicu na kojoj je pričvršćen rotirajući nož širine oko 5 cm i duljine oko 50 cm.
Nož rotira velikom brzinom i oštrim bridovima siječe travu.
Kotači kosilice se mogu spuštati ili podizati prema potrebi terena.
OPREZ!!! prilikom košnje treba imati čvršću obuću, zaštitu za oči te duge hlače.
Te kosilice su opremljene košarama za travu, ili bočnim otvorima za izbacivanje trave.
Ukoliko imaju košare, nesmiju se uključivati bez njih jer ispod nože pršti zemlja i krupniji komadići trave pa može doći do ozljeda.
Noževi se povremeno skidaju kako bi se naoštrili. S vremenom se noževi troše, a kako je potrebno balansirati nož, isti se balansira na slijedeći način:
Sredina noža (otvor za vijak) postavi se na ravan brid, ako jedna strana prevagne znači da je došlo do disbalansa. Balansiranje je potrebno zbog ravnomjernog opterećenja na osovinu kosilice i radilicu motora, čime će se njen vijek produljiti.
Nož se balansira izbrušenjem strane koja prevaguje, a ako je taj debalans velik, prevagnuta strana noža se buši većim svrdlom ili više rupa, a u krajnjoj se nuždi odsiječe komad noža koji prevaguje.
Uglavnom treba izbjegavati terene na kojima prevladava kamen, panjevi, neravnine, jer ćemo tu oštetiti nož kosilice a možda i uništiti radilicu motora što predstavlja velik trošak oko popravka.
Trimer kosilice mogu biti električne i motorne. princip njihovog djelovanja je taj da imaju na osovini namotanu najlonsku nit koja rotacijom reže travu. Pogodne su za nepristupačne terene, kamenjar. panjeve te svugdje gdje rotacijska kosilica nemože kositi.
Trimer kosilice predstavljaju veliku opasnost po osobu koja kosi, za osobe u blizini, te za predmete , pogotovo automobile koji se nalaze u neposrednoj blizini.
Najvažnije mjere zaštite kod osobe koja upravlja trimer-kosilicom je odgovarajuća obuća (preporučam cipele sa metalnom kapicom za prste), odjeća (nikako kratke hlače i patike), te zaštita za oči. Iako trimer ima zaštitu protiv prskanja sitnih dijelova, oprez je nužan, a zaštita obavezna. Osobno sam imao slučaj kad je kamenčić ispod niti kosilice na udaljenosti 5 m razbio vjetrobransko  staklo na automobilu. Također mi je nit kosilice odrezala vrh gumene čizme kao najoštrijim nožem. Nikako nemojte davati djeci da upravljaju trimer kosilicom.
Trimer kosilice su premljene dvotaktnim motorima, pa je pogonsko gorivo SUPER benzin pomiješan sa Dvotaktol uljem.
Za pogon se kombinira 3 l Supera + 2,0 dcl Dvotaktol ulja.