Napravi Sam Logo

Strojevi za obradu vrta - prskalice

Kategorije

14.05.2007
Uredan i lijepo njegovan voćnjak treba štititi od nametnika
Tijekom sezone, a pogotovo u kišnom proljetnom periodu, voćnjak napadaju razni nametnici i bolesti voćaka. Protiv tih pojava, neophodno je vršiti zaštitu prskanjem voćaka. Prskanje se vrši fungicidima protiv biljnih bolesti (peronospora, pepelnica, kovrčavost lišća), te protiv lisnih uši, pauka (insekticidi). Prskanje se vrši prskalicama koje mogu biti ručne i motorne.
Ručne prskalice su obično plastične ili metalne (bakrene), zapremina od 5 do 30 litara, i one velike za vinograde i velike površine zapremine do 500 l.
Ručne prskalice se napune sredstvom za tretiranje voćaka-biljaka te se uređajem za komprimiranje stave pod određeni pritisak koji u spremniku stvara tlak. Odvrtanjem slavine ili ventila, tekućina pod pritiskom prolazi kroz mlaznicu te se u obliku maglice i sitnih kapljica rasprskava na lišće .
Leđne motorne prskalice imaju spremnik oko 10 l koji se puni sredstvoma za zaštitu. One ne rade na tlačnom principu, već na principu slobodnog pada tekućine.
Motor pokreće ventilator koji kroz cijev ispuhuje zrak a tekuće sredstvo ulazi u cijev gdje se miješa sa mlazom zraka. Takav mlaz je fino raspršen i pogodan za prskanje.
Ovakav način je pogodan jer snaga ventilatora i jak mlaz rotira lišće na voćki koje se okreće i tretman se vrši na sve dijelove voćke, a može se prskati do visine 10 m.
Za svako prskanje preporučam zaštitu lica maskom, te zabrana pušenja, pića i jela tijekom tretmana.
Nakon završetka prskanja, spremnike oprati hladnom vodom, iscijediti i ostaviti izvan dohvata djece.
NAPOMENA. Ne ostavljati višak sredstva u spremniku jer se sredstvo sliježe i ostavlja talog u cijevima zbog kojih može doći do začepljenja vodova.