Napravi Sam Logo

Tekući metali, kao čarobnim štapićem

Kategorije

12.07.2007
 

Udobna vikendica, centralno grijanje, međutim, preko zime nismo često u njoj. Temperatura -15 ako ne i niža, ne ispuštena voda iz sustava centralnog grijanja, puknuti radijatori. Što s njima, zamijeniti ili zavariti ih tekućim metalom?

 

Međutim, ne treba se ograničiti samo na radijatore, primjena tekućih metala može se primijeniti svugdje gdje je došlo do pucanja metala.. Osobno sam imao prilike vidjeti kolegu kojem je napukao blok motora od motocikla. Nakon zahvata na njemu bio je ko novi.

Što je tekući metal?

To je homogenizirana masa koja uz pomoć aktivnih i neakticnih punila, koriste velike adhezijske sile osnovne visokokvalitetne sintetske mase. Posebno prosijavanje aktiviranih metalnih čestica omogućava veliku čvrstoću prianjanja, mehaničku i termičku čvrstoću, . Ostala punila ima zadatak da prilagodi koeficijent linearnog rastezanja metalu, od kojeg je proizvod koji se popravlja napravljen.

Postupak kod rada sa tekućim metalima krajnje je jednostavan i ne iziskuje nikakve specijalne alate ili tehnologije.

Treba se samo pridržavati uputstava priloženim uz pakovanje.

Površina koja se obrađuje mora biti odmašćena i očišćena do sjaja.

Pukotine koje su nastale od udarca, lomljenja, treba proširiti brusilicom na oko 5 mm kako bi metal lakše ušao u pukotinu.

Otapala koja su priložena su obavezna jer ostala otapala (aceton, nitro razređivač i benzin) sadrže masnoće.

Na obrušenu i odmašćenu površinu nanosio se priloženi aktivator. Uporabiti rukavice i zaštitnu odjeću te naočale. Ukoliko dio koji se obrađuje sadrži navoje, rupe ili dijelove za spajanje, zaštititi ih trakom.

Aktivator nakon 15 minuta oprati vodom te osušiti.

Nakon toga miješaju se 2 priložene komponente u mjerilu koje je ovisno od vrste metala i veličine mjesta koje se obrađuje. Takova smjesa nanese se na pukotinu ili spoj koji smo prije toga sastavili i učvrstili da se ne može pomicati.

Tekući metal je pastozan pa ne curi ni ne kaplje.na vertikalnim površinama.

Poslije sušenja od par sati površinu fino izbrusiti.

Postoje 2 vrste tekućih metala (2 osnovne skupine)

 

Tekući metal special i tekući metal normal