Napravi Sam Logo

Tulipan - svibanjski ukras

Kategorije

18.09.2007
Tulipan je cvijet koji je dosta raširen i vrlo omiljen. Doba za njegovu sadnju je 9 mjesec i početak 10., a doba cvatnje u proljeće 4 mjesec pa sve do 15..5.
Imamo mnogo vrsta tulipana različitih boja , oblika i visine, od niskih patuljastih do visine čak 80 cm. Sadnica je u obliku lukovice koja se sadi na dubinu 10-15 cm i razmak od 15-20 cm. Lukovice tulipana se obično nakon cvatnje i kada je stabljika već napola suha izvade iz zemlje, očiste i pospremaju u suhu prostoriju, gdje čekaju ponovnu sadnju najesen. Ipak, ne moramo tulipane uvijek vaditi iz zemlje. Lukovice mogu ostati u zemlji cijelu godinu, a da mi i naredno proljeće imamo lijepe cvjetove. Najčešće se lukovice ipak vade iz zemlje, pospremaju na suho, a prije sadnje najesen se sortiraju po veličini. Od lijepo razvijenih i krupnih lukovica zasigurno ćemo u proljeće imati iz svake po jedan lijepi i bogati cvijet. Manje i sitne lukovice najbolje je posaditi na posebnu gredicu koju smo dobro pripremili i pognojili

 .Male lukovice moraju postići potrebnu veličinu da bi bile sposobne za cvatnju. Tulipani se mogu saditi na razmak od 15-20 cm, ali mogu se saditi i gušće ako želimo lijepi i bogati grmić ili mali cvjetni buket koji prekrasno izgleda u proljeće u kombinaciji sa nekim sitnim cvijećem / npr. bijelim / koje možemo posaditi između tulipana ili pokraj njih. Možda nije dobro tulipane saditi jako rijetko, jer ne postižemo sklad i ljepotu boja koju možemo imati ako ih posadimo zajedno 10-15 komada. Prilikom sadnje važno je dobro pognojiti zemlju kako bi lukovice imale dovoljno hrane kroz zimu i za bujni rast u proljeće. U doba sadnje, tj. u 9. mjesecu u našim specijaliziranim trgovinama ima velika ponuda vrsta i sorti tulipana, tako da za ljubitelje ovog prekrasnog cvijeta uvijek ima dovoljno.