Napravi Sam Logo

Uređenja interijera kuće

Kategorije

27.05.2007
Nakon "ROH BAU" poslova, prelazak na interijere
Nakon izvršenog žbukanja, na redu je unutrašnja oprema ili kako se to kaže uređenje interijera.
Na zidove koje smo prethodno pripremili, nanosi se boja, razne obloge ili drvenarija.
Najčešće je u pitanju bojanje zidova ili kako se to kod nas kaže malanje, pituranje, farbanje.
Prije poslova nanošenje boja na zid treba napraviti plan rada, vrstu, te određenu nijansu boje. Ovdje ću opisati najčešću varijantu, a to je krećenje bijelom bojom popularno nazvana Jupol (nije reklama Slovenske firme). Uglavnom su sve boje kojima krečimo nekako zadržale naziv Jupol, iako svaki proizvođač ima svoj naziv. No, o tome detaljnije.
Boje su pakirane obično po 1, 3, 5, 10 i 25 - 30 kg u plastičnim kantama, hermetički zatvorene, Boja je gotova za nanošenje na zid uz malo dodavanje vode. Boja treba biti disperzivna, što znači da ravnomjerno prekriva podlogu. Što je podloga ravnija i glatkija, boja će ljepše prekriti zid.
Najčešće se boja nanosi valjkom, iako se može nanositi četkom ili špricanjem. Opisat ću sistem nanošenja valjkom.
Boja se ulije u veću posudu tako da se cijeli valjak može okupati u boji. Međutim, da nebi dolazilo do curenja boje, valjak je najbolje nekim drvenim predmetom površinski uroniti u boju, zatim ga na plastičnoj podlozi lagano ocijediti.
Boja se mora tako izmiješati da nesmije curiti sa valjka dok se postavi okomito.
Obično se valjci kupuju sa drškom, a možemo si nabaviti teleskopski alu-produžetak, kojim se dužina točno regulira. Najprije se počinje bojati plafon, i to od početka prema sredini u jednom pravcu bojanja, znači u prvom namazu se nesmiju križati pokreti valjkom. Dok je valjak namočen u boju, lagano ga pritiskamo na plafonu, nesmijemo tiskati jer će nam u protivnom curit boja po glavi. Bojamo valjak do valjka, i tako da završetak počinjemo sa novim namazom. Time se spriječava nijansa i debljina namaza.Kad smo završili plafon, prelazimo na zidove. Postupak je isti kao i plafon.
Kada je sve gotovo, spojeve, kuteve i ostala mjesta koja nismo mogli dohvatiti valjkom, pobijelimo širokim a plosnatim kistom.
Nakon završetka cijele površine, ostavimo 24 sata da se suši. Nakon toga ponavljamo proceduru, ali sada u kontra smjeru  u odnosu na prvi namaz valjkom.
Obično, ako je boja dobro izmiješana, zidovi dobro pripremljeni, dovoljna su 2 sloja.
Ukoliko je potrebno, možemo staviti i tri sloja, sve dok površina nebude potpuno bijela, bez mrlja, vidljivih prijelaza valjkom ili nedovoljnog bojanja.
Ukoliko želimo nijansirati u neku od željenih boja, u boju dodajemo DIP nijanse koju želimo. Nijansa koja nam je potrebna određuje količinu nijanse koja se dodaje.