Napravi Sam Logo

Uređenje kamene kuće

Kategorije

12.10.2007
Sretni smo vlasnici stare kamene kuće, hajdemo u avanturu adaptacije.
Stare kamene kuće na obali i u zaleđu, građene su davno, i na sasvim drugačiji način od današnje gradnje.
Uglavnom to su prizemne ili jednokatne kuće, rjeđe višekatnice, malog tlocrtnog prostora, građene od kamena koji je slagan u zidove od 30 - 50 cm debljine.
Tavanska ploča uglavnom je bila od drvenih gredi, na koje su položene debele daske. Često je tavanski prostor bio prekriven zemljom kako bi se spriječilo prodiranje hladnoće i vrućine.
Krov je kosi s blago nakošenim strehama obično oko 25 % nagiba.
Krov je prekriven kamenim pločama, crijepom kanalicama, biber crijepom ili nekim drugim pokrovom, ovisno od terena i prostora na kojem se nalazi.
 
Ukoliko želimo takvu staru kuću obnoviti a ne srušiti pa napraviti novu, trebamo dobro proučiti temelje i nosive zidove.
Ukoliko su zidovi statički u redu, pukotine u zidovima i manjkave dijelove zida, trebamo učvrstiti betonskim mortom, Iznutra zid ožbukati a izvana obložiti kamenim pločama. Ukoliko je krovište oronulo i trošno, nabolje ga je srušiti,
Na obode zidova kad smo srušili krovište betonirati vijenac i u njega staviti armaturni vez 25 x 25 od ČBR željeza 10 mm. Povezati u svaki zid i šalati okvir.
Na tom okviru ostaviti željezne nosače na koje ćete učvrstiti grede za držanje rogova.
Ukoliko pak želimo bez drvenih dijelova krov, napraviti kose gredice i ispune. Na vrhu gredice armirati ČBR šipkama, i poduprijeti te zabetonirati spoj.
 
Okvire prozora i vrata ako su oštećeni, najbolje kupiti gotove kamene dijelove za vrata i prozore te ih postaviti u okvirre.
Iznutra prije žbukanja ugraditi instalacije za struju, vodu i plin..
Za ovakove zahvate netrebate nikakve dozvole, ukoliko ne istupite iz gabarita po širini i visini.