Napravi Sam Logo

Uređenje potkrovlja kao stambenog prostora

Kategorije

01.06.2007
Danas mnoge kuće koje imaju tavanske prostore predstavljaju neiskorišten prostor.
Koliko tavanskog prostora zjapi prazno ili služi kao odlagalište suvišnog ili nepotrebnog kućnog otpada.
Tavanski prostori su uglavnom neiskorišteni, ili nepogodni za stambeni prostor, uzevši u obzir da su starije građevine uglavnom građene konstrukcijski tako da tavan uglavnom nosi krovnu konstrukciju.
Međutim uz određene zahtjeve i ulaganja, svaki tavanski prostor se može urediti u stambeni. Ukoliko je visina tavanskog prostora zadovoljavajuća, možemo krenuti u avanturu priprema za adaptaciju.
 
Tavanski prostor pred novom gradnjom ima prednosti i nedostatke:
prednosti su nepotrebnost vađenja kojekakvih dozvola, uz pretpostavku da se ne narušava ili mijenja izgled objekta, već postojeći priključci struje, vode ili plina.
nedostaci ovakove gradnje su skučenost prostora i ovisnost prostora o postojećoj gradnji.
 
Prvo i osnovno kod tavanske adaptacije je adaptacija krova i krovišta. Ako je krovište staro i dotrajalo, najbolje ga je skinuti, zamijeniti drvenu konstrukciju te postaviti novi crijep. To je ujedno i najskuplji dio investicije.
Kod plana za tavansku adaptaciju, dobro bi bilo da kod planiranja troškova pridobijemo troškovnik od ovlaštenog izvođača.
 
Ako mijenjamo krovište i drvenu konstrukciju, možemo izmijeniti i unutarnje nosive elemente, računajući da ne narušimo statiku i sigurnost konstrukcije. Unutarnje konstrukcije prilagodimo za namjenu tavanskog stambenog prostora.
 
Nakon završetka krovišta, uređujemo tavanski enterijer etapno, već prema financijskoj mogućnosti.
 
Tavanski prostori ubično nemaju uvedene instalacije, pa prilikom uređenja moramo voditi računa o uvođenju istih prije završnih radova.
Tavanski enterijer radimo suhim sistemom, što znači pregradnja gips pločama, drvenim elementima, dakle bez primjene žbuke, cementa i ostalih materijala koji zahtijevaju mokre materijale.
Obično se pregrade i nosivi eklem,enti rade u "roštilj" izvedbi, te sendvič izvedbi. To će reći da pregrade radimo od drvenih greda, a međuslojnu izolaciju radimo od mineralne vune ili stiropora. U sendvič se stavljaju elektro, vodovodne, plinske, antenske i AV (audio-video) instalacije, čiji spojevi moraju obavezno biti dohvatljivi pomoću unutarnjih razvodnih kutija. Nije preporučljivo u sendviču spajati žice ili ostale vodove jer u slučaju slabog spoja nisu dostupni.
Završne površine u inetrijeru postavljamo kao gips ploče, drvene zidne obloge, podnu keramiku ili PVC obloge.. Obično se u tavanskom interijeru postavljaju krovni prozori, za dnevno svjetlo, koji imaju sjenila i poklopce za zaštitu protiv sunca. Kosi dijelovi tavanskog prostora koriste se za postavljanje kreveta, kauča, a visoki dijelovi za regale, ormare, razne elemente koji su standradne visine.