Napravi Sam Logo

Uređenje vrtnih interijera

Kategorije

22.05.2007
 Lijep vrt nije samo travnjak i gredice sa cvijećem ili povrćem
Pogled na lijepo uređen i njegovan vrt možda traži i uređenje vrtnog interijera ili možda bolje reći exterijera kad se već sve nalazi u prirodi pod vedrim nebom. U osnovne dijelove exterijera spadaju sjenice, nadstrešnice, staze, puteljci, klupice, stolovi, kamenjari, te vodoskoci i potočići.
 
Ukoliko planiramo sve ovo postaviti u svoj vrt, najvažnije je napraviti plan postavljanja, možda najbolje to nacrtati na papir u određenom omjeru. Jedino tako ćemo točno unaprijed vidjeti kako će to izgledati kad bude gotovo.
Vrtna sjenica postavlja se na mjesto gdje svojim izgledom i položajem neće smetati raslinju, ili puteljku(stazi). Obično se sjenica postavlja negdje u kutu, ali nema pravila jer sve ovisi o veličini vrta, ukusu vlasnika i financijskim sredstvima.
Sjenica nemora biti skupa a svojim izgledom i funkcijom će razveseliti vlasnike vrtova i njegove goste.
Sjenice se obično rade od drvenih materijala, greda, letvi, dasaka, pokrivaju se crijepom, šindrom, rjeđe limenim krovovima. U našem podneblju, najbolje je sjenicu pokriti biber crijepom, šindra nije pogodna zbog temperaturnih oscilacija, jer se šindra na velikim vrućinama širi i deformira, a katranska smola se cijedi, pa to može stvoriti ružnu sliku.
Najčešće se sjenice rade u obliku pererokuta, šesterokuta ili osmerokuta.
Opremljene su stolovima, stolicama, naslonjačimaq, mrežama za odmor, ljuljačkama.
Obično se do sjenice ako su dislocirane od kuće podzemno dovodi električna struja, pa i po potrebi druge instalacije.
 
Klupe za sjedenje i odmor postavljaju se ispod viših stabala drveća kako bi bile u sjeni.
Vodoskoci, kamenjari i potočići opisani su u odjeljku "izgradnja vrtnog kamenjara", pa ih ovdje neću opisivati.
Staze i puteljci rade se na slijedeći način. U travnjaku se iskopa širina oko 50 cm i dubine oko 30 cm, za stazu ili dvostruko ako je u pitanju kolnik za automobil. Iskopana se zemlja izvadi i na njezino mjesto se postavi oko 20 cm drenažnog kamena koji se dobro nabije "žabom" ili valjkom. Ukoliko želimo stazu pokriti betonskim tlakovcima, na drenažu nasipavamo sitni pijesak i dobro utabamo strojem. Ploče tlakovaca se slažu jedan do drugog, ovisno o obliku. Razmak među pločama se nasipa pijeskom te pomete, tako da pijesak uđe u  prostor između ploča kako se one više nebi micale.
Ukoliko namjeravamo stazu napraviti od betonskih ploča postupak je isti. Staza od asfalta nije pogodna za vrt. Ukoliko želimo pješčane staze od sitnog tucanika, umjesto ploča od betona na utabanu podlogu nasipavamo tucanikom. za taj postupak potrebni su rubnici od betona. Rubnici su tanki betonski elementi dimenzija obično oko 100 x 25 x 8 cm. Oni se donjim širim dijelom ukopavaju u zemlju do dubine cca 20 cm, međusobno spajaju betonskom masom. Mogu se postavljati ravno, polukružno i kružno. Izvan rubnika nasipa se zemlja, posije trava.
Uz staze možemo postaviti vrtne svjetiljke koje će diskretnim svjetlom davati posebni čar vašem vrtu. Ukoliko namjeravamo postavljati svjetiljko, moramo prije same postave staza voditi računa o postavljanju kanala za cijevi kojima će se dovoditi napon za rad svjetiljki.
 
Postoji i mogućnost postavljanja solarnih svjetiljaka koje moramo postaviti tako da su čim dalje danju izložene suncu kako bi se mogle puniti, a noću lijepo osvjetljavati prostor.