Napravi Sam Logo

Voćnjak

Kategorije

12.05.2007
 
Ukoliko raspolažemo većom površinom okućnice, dobro je zasaditi nekoliko voćaka.
 
Voćnjak oko kuće korisna je i lijepa površina. Ovisno o podneblju, izabiremo i vrste voćaka koje će se posaditi. Najčešće se u voćnjak sade jabuke, kruške, šljive, trešnje, breskve, marelice i višnje.
 
Voćke se mogu saditi u proljeće te u jesen. Predlažem sadnju u jesen najbolje sredinom listopada, kada su još temperature dosta visoke, najbolje je kad je srednja dnevna temperatura 10 C.
Voćke se mogu saditi i u proljeće, ali je tad veći rizik zbog kretanja vegetacije, a kad se voćka iskopa iz trapa, gdje prezimljuje, ona doživljava šok, te se nerijetko i posuši.
 
Za voćku je potrebno iskopati rupu promjera oko 80 cm dubine oko 50 cm. Moramo voditi računa da se voćke sade na razmaku oko 4 - 5 m međusobno i oko 3 m od susjedne međe. Prije sadnje voćke, podrežu se korijeni i to njihovi vrhovi i ostavi cca 20 cm korijena. ZAPAMTITE: Više vrijedi voćka slabog stabla a izdašnog korijena, nego debelo stablo a slab korijen.
Ukoliko želite da se sadnica sigurno održi nakon sadnje, iskopajte je zajedno sa zemljom u kojoj je nikla. Zamotajte pvc vrećicom i tako posadite. Ovo vrijedi pogotovo ako su zemljišta raznolika.
Iskopana rupa se najprije posipa sa 2 do 3 lopate rastresite zemlje. Na to se stavlja korijen sadnice pazeći da su korijenčići ravnomjerno raspoređeni. Na korijen se opet zasipa zemlja i dobro ugazi.
Na taj sloj stavlja se stajnjak ako ga imamo. NE SMIJE se stajnjak stavljati direktno na korijen niti uz samo stablo. Stajnjak se zasipa zemljom , dobro nagazi, pazeći da je mjesto gdje je sadnica cijepljena oko 10 cm ispod nivoa zemlje.
Sadnicu zalijevamo sa oko 25 litara vode.
 
Granje sadnice bez obzira na oblik i veličinu nikada ne obrezujemo do prve vegetacije.
 
Između voćaka, može se planirati travnjak kako sam opisao u odjeljku o travnjacima.