Napravi Sam Logo

Za dobar rad, čvrst spoj.

Kategorije

15.07.2007
 

Jedan od najčešćih kvarova u elektrotehnici je loš spoj. Na tom mjestu nastaje tzv. prijelazni otpor, mjesto se grije i dolazi do pada napona. Zato se u elektrotehnici posebna pažnja posvećuje spojevima vodiča, kako bi aparati radili besprijekorno.

 

 

Iz fizike je poznato da je otpor veći, što je veća temperatura. U električnim vodičima se to manifestira kod spojeva raznih vodiča, pogotovo onih koji su izloženi većim snagama i opterećenju.

 

Slabo spojen vodič se grije, i s vremenom izgara. Pri tom se lako dogodi požar. Sjetite se samo koliko je objekata izgorjelo, pogotovo na selu gdje ljudi barataju s kojekakvim grijalicama za životinje, produžnim kabelima i ostalim improviziranim sredstvima. Naročito je opasno ako takvi vodiči (kablovi) prolaze kroz lako zapaljive materije (slama, sijeno, paučina, piljevina), a to je gotovo uvijek slučaj na selu.

 

Ako se vodiči spajaju jedan s drugim OBAVEZNO moraju biti istog presjeka (mm2). U protivnom će se tanji vodič zagrijavati i pregorjeti.

Za spojeve vodiča predlažem cinkanje (lemljenje) spojeva. Žica se očisti , te prije nego bakar oksidira zalemi se u dužini do 2 cm. Ako žice međusobno spajamo, najbolji je spoj pomoću luster klemica, kabelskih stopica ili lemljenjem međusobno sa izolacijom između vodova. Nikako ne smijemo samo zavezati žicu za žicu, jer će s vremenom oksidirati, i onda je posljedica neminovna.

 

 

Ukoliko spajamo vodove u razvodnim kutijama, uvijamo iz čvrsto kliještima minimalno 2 cm jedan za drugi. Na takve spojeve navlačimo bužir ili izoliramo ljepljivom vrpcom

U zadnje vrijeme postoje plastične spojnice, koje prema kvadraturi žica služe za spajanje. One u tijelu imaju 5 rupica a ispod imaju oprugu sa čeljusti koja uvučenu žicu ne dozvoljava izvući natrag.

Ujedno je spojnica kao izolator između vodova.