Napravi Sam Logo

Zaboravljene tajne starih majstora

Kategorije

30.05.2007
Lakiranje drvenih površina, namještaja, glazbenih instrumenata nikad lakše, na tržištu ima bezbroj materijala, no, kako je bilo prije 100 i više godina?
Dali smo se ikad zapitali kada smo vidjeli antikni namještaj star 100 ili možda više godina, na koji način su stari majstori to površinski izveli. Reći ćete, pa lako, raznim lakovima i bojama. E. varate se, tada lakovi, razni bezbojni, nitro, uljni nisu postojali. Ipak, njihova djela su još i danas kao da su jučer napravljena.
Evo tajne na koji način su bidermajeri, razne škrinje, stolovi, ormari, a pogotovo stari instrumenti, klaviri, violine, gitare zadržali svoj sjaj.
Postupak koji ću opisati nazivamo politiranje
 
Riječ je o završnom i zaštitnom nanosu na namještaju i instrumentima. To sredstvo danas gotovo zaboravljeno zove se šelak (shelac, schellak) ili kako se već ne naziva. Što je šelak. To je prirodna smola, zapravo izlučevina tropskih uši koje domoroci skupljaju i prešaju iz čega se dobiva masa slična jantaru. Komercijalno dolazi pakirana kao listići, grudice, prašina ili već gotova smjesa za rad. U prodaji se može naći u specijalizioranim prodavaonica boja i lakova te kemikalija, a najčešće je rabe restauratori crkvenih kipova, fresaka i crteža.
Evo postupka kako ćete neki predmet dovesti do visokog sjaja i trajnog održanja.
Šelak se prodaje po težini, mislim da je 500 g oko 50 Kn. Na tu količinu kupiti 1 l denaturiranog alkohola 95% ( bolje poznatog pod nazivom špirit) U širu posudu u alkohol nasuti šelak i miješati. Miješanje se mora vršiti tako dugo dok se potpuno ne rastopi. Tada će nastati smjesa koja je malo gušća ali nesmije biti pregusta. Nakon 24 sata šelak je spreman za posao.
 
Uglavnom šelakom se finišira površina drva, bilo da je drvo prirodno, bajcano, grundirano, uglavnom tamo kamo bi došao bezbojni lak, dolazi šelak.
Osim šelaka, ako je drvo neravno, a nijedno nije toliko glatko da nebi imalo sitnih pukotinica ili rupica okom gotovo nevidljivih, trebamo imati boraks u prahu. To je ona prašina što rabe autogeni varioci. Jeftina je i ima je u prodaji boja i lakova.
Postupak je slijedeći: Najprije iz pamučne, lanene (ne vunene ni frotirske) krpe napravimo jastučić veličine loptice za ping-pong. Zavežemo ga koncem kako se nebi raspadao, te ga lagano namočimo u šelak otopinu. Nakon toga ga lako uronimo u boraks prah, te laganim pokretima u obliku broja 8 trljamo na poivršinu drva. Zašto boraks.
Boraks je karbonatni materijal koji će svojim finim česticama zapuniti svaku i najmanju rupicu i neravninu u drvu (grain filler). Moramo paziti na slijedeće. Pokreti kod politiranja moraju biti kontinuirani, nesmijemo stati sa jastučićem na površini jer će se isti zalijepiti. Dakle, prekid kontakta jastučića sa drvenom površinom mora biti odlučan i brz, onako na mah.
Već kod prvog nanošenja politure na drvo, vidit ćemo kako je površina postala glatka.
Moram napomenuti da je politiranje dugotrajan i naporan posao, ali se rezultat neda usporediti s nijednim drugim izgledom finiširane poivršine.
Kad osjetimo da jastučić zapinje znači da je površina zasićena otopinom, pa je potrebno na jastučić dodati par kapi parafinskog ulja. To je ono ulje koje vinogradari koriste za "dihtanje" poklopca kod inox bačvi.
Cijeli je ovaj postupak utoliko kvalitetniji jer su svi materijali s kojim ra dimo potpuno prirodni, nisu otrovni pa će nam zadovoljastvo završenim predmetom biti utoliko veće.
Politirati treba u više slojeva, nema pravila u kojim razmacima ali preporučam desetak politiranja u 4 dana.
Kad smatrate da je površina sjajna uzmite malo čistog špirita, namočite čistu krpicu i pređite tom otopinom po površini. Time se iz otopine za politiranje uklanja suvišno parafinsko ulje. U protivnom ulje će izbiti na površinu u obliku sivih točkica i pruga koje će narušiti ljepotu proizvoda kojeg ste politirali.
 Moja preporuka
Nemojte prvi puta uzeti u obradu predmet koji želite politirati. Najprije uzmite neki komad drveta, pa malo trenirajte dok ne steknete rutinu. Materijala nećete utrošiti uzalud puno, a mnogo će vam pomoći.
Ovako finiširani proizvod izdržat će mnogo godina, mnogo duže nego klasično lakirani.
Želim vam lijep i koristan posao, a predmet koji ćete izraditi neka vam bude na ponos i divljenje vašim prijateljima i poznanicima.