Napravi Sam Logo

Začepljeni odvodi

Kategorije

06.09.2007
 

U sanitarnim instalacijama, najčešći su kvarovi začepljenje istih na izlazu u kanalizaciju

 

1.      Voda ne istječe iz umivaonika

 

Začepite na umivaoniku preljevni ventil, kako bi spriječili izlaz zraka. Na izljevni ventil pritisnite vakuum gumeno zvono i par puta snažno utisnite i ispustite kako bi podtlak izvukao češtice koje su začepile odvod. To je najčešće kosa, krupnije čestice nečistoća, sapunica i ostale nečistoće.

Ukoliko je vakuumom nemoguće izvući čep, ispod umivaonika namjestite posudu za vodu, te skinite ispusni sifon odnosno njegov donji dio u kojem se nakupuila nečistoća.

Vjerojatnost je da je nečistoća ušla i u odvodni kanal pa ukoliko nemate sajlu sa četkicom, morat ćete zvati vodoinstalatera.

Uglavnom se ti kvarovi rješavaju u kućnoj radinosti.

 

2 Začepljenje kade ili tuš kade.

 

Ako je kada obzidana, najprije skinite metalna vratašca na opločenju kako bi dospjeli do sifona. Prije toga prekrijte preljevni ventil na kadi, te postupite isto kao i kod umivaonika.

 

3. Začepljenje WC školjke

 

Kod ovog slučaja najteže je izvršiti odčepljenje ukoliko nemate sajlu sa četkom. Svako domaćinstvo bi to trebalo imati pri ruci.

 

Ukoliko je školjka uzidna, odnosno odljev joj je pod kutom 45 stupnjeva, malo je mogućnosti da ćete je uspjeti odčepiti bez adekvatnog alata.

 

Ako je školjka usađena u pod odnosno sa vertikalnim odljevom, pokušajte najprije sa sajlom, Pošto školjka ima koljeno odnosno S oblik izljeva, sajlom ćete najvjerojatnije uspjeti izvršiti potiskivanje začepljenog dijela.

 

SAVJET!! Nikada nemojte u umivaonike ili WC školjke bacati ostatke hrane, higijenske uloške, a prilikom pranja kose izbjegnite da ista pada u umivaonik.