Napravi Sam Logo

Zelene travnate površine (travnjaci)

Kategorije

12.05.2007
 
Lijepu kuću krasi i njena okolica.
 
Travnjaci su zelene travnate površine, napravljene umjetno, dakle planski posijana određena trava koja odgovara klimi i vrsti terena. U sjevernim krajevima Hrvatske, gdje vlada umjerena ili jača kontinentalna klima, najčešće vrste trave posijane na travnate površine je engleski ljulj, pomiješam sa sitnom djetelinom.
Priprema tla za uspješan i lijep travnjak svodi se na slijedeće. Ukoliko je već na toj površini nikla divlja trava sa korovom, najprije je treba površinski mehanički uklonit, strojem ili ručno.
Zemlja se motokutivatorom usitni do najveće moguće dubine, i na najmanju moguću kalibraciju, dakle što sitnije to bolje. Zatim se poravnava grubo kako nebi bilo većih neravnina. Kad je površina poravnata, prilazi se zasijavanju trave. Količina trave po m2 ovisi o kvaliteti trave i o kvaliteti zemljišta. Uobičajeno je da se na 15 - 20 m2 površine zasije 1 kg trave. Travu je potrebno zasijavati ručno razbacivanjem ispred sebe lijevo desno otprilike u snopu od 2 m. Treba voditi računa da su spojevi kod zasijavanja ravnomjerni . Kad se trava posije najbolje je grabljicama lagano zagrnuti tako da se nevidi ispod zemlje. To je zaštita protiv ptica, a i bolje će niknuti.
Poslije prosijavanja, površinu treba valjkom utabati tako da se dobije apsolutna ravnina tla.
Valjak možemo napraviti sami, jer materijal koji je potreban ima gotovo svaka kuća.
 
Uzmemo okruglu kantu od boje( po mogućnosi onu od 30 kg metalnu) te u sredinu okomito stavimo neku metalnu cijev, plastični alkaten promjera 25 mm, papirnatu rolu od ubrusnog papira i namjestimo točno u centar kante. Ostalu šupljinu zalijemo betonom. Kad se beton stvrdne nakon 2 dana lim kante rasiječemo škarama te u šupljinu gdje smo stavili cijev stavimo metalni komad  cijevi koja će služiti kao osovina valjka. Na tu osovinu navarimo ručku, i valjak je gotov.
Tim valjkom dobro povaljamo travu, te je obilno zalijevamo sve do nicanja. Trava će niknuti nakon 8 do 10 dana, ovisno o vremenu, temperaturi, tlu i vrsti trave.
Travu i dalje zalijevamo, dok ne naraste oko 10 cm. Tada je pokosimo prvi put kosilicom ne prenisko spuštenom. Nakon mjesec dana imat ćemo lijep travnjak.