Napravi Sam Logo

Zemljani radovi

Kategorije

04.04.2007
 
Nakon iskolčenja dimenzija kuće prema nacrtu i glavnom projektu, pristupio sam iskopu temelja za kuću. Odlučio sam da pod polovicom kuće bude podrum a ostala polovica  će imati samo temelje za nosive zidove.
 
U današnje doba moderne tehnologije i mehanizacije, više se temelji ne kopaju ručno već strojno, bagerima, rovokopačima i ostalom mehanizacijom.
 
Način, vrsta i dimenzije iskopa za temelje ovisi i vrsti tla na kojem gradimo.
 
Na zemljanim, pjeskovitim i mekanim terenima, dubina iskopa temelja iznosi cca 80 - 120 cm a širina cca 50 - 60 cm, dok se na kamenitim terenima kopa pliće a što ovisi i o vrsti građevine koju želimo sagraditi, naravno ako je kuća prizemnog tipa dubina temelja je manja i obrnuto.
 
Kuteve temelja malo proširimo i produbimo kako bi učvrstili statiku objekta.
 
Podrum se obično gradi 200 cm svijetle visine, ako će isti biti kao podrum a ako će biti planiran podrumski stan, svijetla visina biti će cca 240 cm.
Što znači "svijetla visina"
Znači da nakon svih radova na podu, plafonu, izolacijski materijal, parket, pločice mora biti navedena "svijetla visina". Dakle: dubina iskopa = iskop + izolacija + plafon + pločice = svijetla visina prostora. Primjer: ako želimo "svijetlu visinu podruma" 200 cm, iskop mora biti slijedećih dimenzija, odnosno dubine od poda do plafona:
 
Debljina temeljne ploče 20 cm
Betonska glazura "estrih" 8 cm
Hidroizolacijski materijal 2 cm
Pločice 1 cm
 
Potrebito je iskopati podrum dubine 231 cm.
 
Postoji i "svijetla širina" prostora pa moramo o tome vodit računa.
 
Važno je napomenuti da se kvadraturi iskopa treba dodati 1 metar posvuda uokolo temelja zbog vertikalne hidroizolacije zidova odnosno pristupa zidu kako bi mogli izvoditi radove.
Ta širina se nakon hidroizolacije ponovno zatrpa zemljom , na način koji ću kasnije opisati