Napravi Sam Logo

Živa ograda - živica

Kategorije

05.06.2007
Lijepo uređeni vrtovi, ljepše izgledaju ako su okruženi zelenom ogradom
 
Žive ograde - živice, zelene ograde, razni su nazivi za istu vrstu ograde
Živa ograda zahtijeva dosta posla i ustrajnosti ako se želi imati lijepu i funkcionalnu te vrlo dekorativnu zaštitu za vaš vrt. Te vrste ograda su žive biljke sadnice crnogorice, kao npr čempres, tuja ili bjelogoričnom ali zimzelenom biljkom, kao što je ligustrum.
Ako je u pitanju živica od crnogorice, ona se sadi oko 1 m od susjedne međe kako bi se kad se razraste mogao obrezivati, da ne prelazi van posjeda.
Crnogorica se obično nabavlja kao 2 godišnji nasad visine najbolje oko 70 - 100 cm.
Sade se na razmak od 60 cm, a u rupu dubine oko 40 cm. Sadnice treba obilno zalijati. oko 50 l vode po sadnici prvih 4 dana.
 
Prvu godinu ne treba ih obrezivati niti im ne sjeći vrhove.
 
Nakon 2 godine vegetacije, odredimo na kojoj ćemo visini rezati vrhove.Grmovi će se razvijati u visinu, a čim im odrežemo vrh, širit će se i stvarati gusti neprozirni zid.
 
Nakon 3 godine živica se obrezuje ručnim škarama ili električnim trimerima na oblik koji želimo imati. Tako možemo obrezati kao pravokutnik, polukružni poluvaljak, ili oblik koji smo sami izabrali.
 
Ukoliko smo se odlučili da posadimo bjelogorične sadnice koje su zelene i zimi, odnosno s kojih ne otpada lišće van vegetativniog perioda, one se sade na sasvim drugi način. Korijene ili grančice sadimo u cik - cak liniji dvostrukim redovima u razmaku oko 30 cm. Izdanci brzo rastu uz obilno zalijevanje.
 
Takve ograde mogu u roku 3 godine narasti vrlo gusto i jako su dekorativne, naravno ukoliko se za njih redovito brinemo. U tijeku sezone proljeće - ljeto, potrebito ih je "šišati" oko 4 do 6 puta.
 
Ukoliko imamo ogradu na čije mjesto želimo posaditi zelenu ogradu, možemo žicu i stupove iskoristiti kao armaturu, koji će se sakriti u živici, te neće smetati i neće biti vidljivi.