Napravi Sam Logo

Marketing, pravi put do poslovnog uspjeha

20.09.2007
Svakodnevno smo svjedoci kako nas TV, radio, novine, uglavnom svi mogući mediji bombardiraju reklamnim tekstovima - popularno nazvanim marketing.
 
 

Marketing - reklama , prezentacija je  stavljanje ciljanoj publici svoj proizvod, uslugu na uvid, dajući joj na znanje da taj proizvod - usluga postoji, da je ugledao svjetlo dana.

 

Često su marketinške poruke dosadne, zapravo iritirajuće, ali što je to češći slučaj, efekat će biti veći.

Neke osobe su naprosto očarane marketingom, dok su druge averzivne na svaku pojavu reklamnog - marketinškog teksta. Osobno poznam osobe koje gase TV ili mijenjaju frekvenciju pri samoj pojavi marketinga.

 

Sjećam se davnih dana dok je marketing bio još u povojima, onda se uglavnom reklamirala RADENSKA 3 SRCA, ARGO JUHA, Vegeta od Podravke te OŽUJSKO pivo, a posebno mi je ostala u sjećanju marketing poruka za cigarete OPATIJA, onako plava kutija sa sirenom iz Opatijskog lungo mare-a.

Naravno tada još nije bilo zabrane za alkohol i cigarete.

 

Te marketinške poruke bile su smiješne u odnosu na današnje, jer nije bilo ni kompjuterskih animacija, ni silne elektronike koja se danas koristi pri izradi marketinških poruka. Sve u svemu, u svijetu se vrte milijarde dolara za pravi marketing, a proizvođači masno plaćaju ako žele da se njihovi proizvodi i usluge nađu na tržištu kako bi našli ciljane kupce.